LegalTech NL: change is coming!

11 October 2016 - NielsWinters

In Nederland zijn er tal van aanbieders die de juridische de sector ondersteunen met juridische tools. Toch loopt de ontwikkeling van LegalTech in Nederland achter als de vergelijking wordt gemaakt met de VS. Rocket Lawyer komt niets voor niets naar Nederland en de rest van Europa. Hoewel het aantal LegalTech-initiatieven in Nederland een stuk lager ligt, is er toch een stijgende lijn te zien en lijkt Nederland zich voor te bereiden op een automatiseringsslag in de juridische sector.

Verandering van het juridische verdienmodel Dat Nederland achter liep wat betreft innovatie in de juridische sector is niet geheel vreemd. In de traditionele juridische beroepen is een verandering die tijd oplevert een gevaar voor het verdienmodel. Een tijdsbesparing zorgt namelijk ook voor een vermindering van de omzet zo wordt vaak gedacht. Er wordt immers veelal gefactureerd op basis van gewerkte uren in plaats van per geleverde dienst.

Automatisering op het gebied van procesbeheer, dossierbeheer en klantenadministratie is al langere tijd gaande. De echte innovatie – zoals het geautomatiseerd opstellen van documenten, het geautomatiseerd beantwoorden van juridische vragen of marktplaatsen voor juridische diensten – is iets van de laatste tijd. Advocaten hebben vaker door dat er meer nodig is dan een cliëntdossier in de cloud zetten om bestaansrecht te hebben in de toekomst.

Deze ontwikkeling wordt met name gestuurd door cliënten, die niet langer accepteren dat een standaard arbeidsovereenkomst 500 euro kost. Er ligt echter ook concurrentie op de loer. De grotere accountantskantoren zijn namelijk ook van start met een juridische praktijk. Deze kantoren hebben daarnaast ook meer ervaring met innovatie doordat deze ontwikkelingen al enige aan de gang zijn in de accountancy sector. Bovendien zijn de juridische marktplaatsen in opkomst die de tarieven onder druk zetten.

Juridische tools zorgen voor creativiteit Door gebruik te maken van tools die het juridische standaardwerk overnemen komt er meer tijd vrij bij de juridische professional om zich te laten gelden bij meer complexe zaken en advies. Juist deze tijd voor creativiteit en expertise zijn van belang om onderscheid te kunnen maken ten opzichte van andere juristen.

De toegevoegde waarde die een jurist levert, maakt dat deze de concurrentie voor blijft. Door gebruik te maken van tools die het standaardwerk versnellen, is het mogelijk om de veeleisende klant (proactief) te blijven voorzien van de service die wordt verwacht.

Om de juridische sector op weg te helpen heeft JuriBlox een inventarisatie gemaakt van LegalTech-bedrijven die actief zijn op de Nederlandse markt. Voor deze map is gebruik gemaakt van eigen onderzoek, het themanummer van het Advocatenblad over innovatie, de Dutch Legal Tech Startup Awards en tips van oplettende Twitteraars. Wij pretenderen niet volledig te zijn, dus als wij nog partijen missen laat dit vooral weten via info@lynnlegal.ai.=

Deel dit artikel met uw netwerk:
E-mailLinkedinFacebookTwitter

Gerelateerde artikelen
Gartner emerging tech hype cycle

De Gartner Hype Cycle is een handige manier om inzicht te krijgen in opkomende technologieën en trends. Elk jaar publiceert het onderzoeksbureau de ontwikkelingen: van nieuwe op de markt naar (te) hoge verwachtingen naar desillusie, […]

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meer weten over Lynn?

Alles weten over de functionaliteiten van Lynn? Wil je weten op welke wijze Lynn binnen jouw organisatie kan worden toegepast? Onze legal tech specialisten denken graag vrijblijvend met je mee.