#legaltech zit in de lift!

31 August 2021 - NielsWinters

Onderzoeksbureau Gartner voegde "machine-readable legislation" toe aan haar jaarlijkse hype cycle. Wat betekent dit voor uw contractenbeheer?

Gartner emerging tech hype cycle

De Gartner Hype Cycle is een handige manier om inzicht te krijgen in opkomende technologieën en trends. Elk jaar publiceert het onderzoeksbureau de ontwikkelingen: van nieuwe op de markt naar (te) hoge verwachtingen naar desillusie, inzicht en uiteindelijk productiviteit. Zo zijn de non-fungible tokens (NFT) nu bovenin de hype van te hoge verwachtingen, en is quantum machine learning een net nieuw verschenen technologie.

Voor legal tech relevant is de "machine-readable legislation" als nieuwe ontwikkeling. Traditioneel is gepubliceerde wet- en regelgeving bedoeld voor mensen (met name juristen), en een robot kan daar weinig mee. De nieuwste trend is om dergelijke informatie zo aan te bieden dat automatische analyse mogelijk is, bijvoorbeeld voor compliance doeleinden. Denk aan automatisch aanpassen van bewaartermijnen, doorvoeren van wettelijke opzegregelingen of herkennen dat bepaalde contracten nu aan extra toezicht onderworpen zijn.

De technologie staat nog in de kinderschoenen, en dat komt met name omdat we bij wetgeving nog weinig gestructureerd te werk gaan. En structuur is essentieel. Alleen al een vast woordenboek - bijvoorbeeld welke opties zijn er bij zo'n opzegregeling - is een enorme stap om te maken. Maar het is wel nodig, want een contractenscanner of managementtool kan alleen met gestandaardiseerde opties en terminologie clausules herkennen en actie ondernemen: onze opzegtermijn is 90 dagen en het gaat om een mkb contract, dat is te lang.

Tools zoals de contractenscanner van Lynn Legal helpen om uw processen en contracten te standaardiseren. Hiermee bereidt u zich dus voor op deze nieuwe trend. Welke opties hanteert u voor NDA's of verwerkersovereenkomsten?

Deel dit artikel met uw netwerk:
E-mailLinkedinFacebookTwitter

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meer weten over Lynn?

Alles weten over de functionaliteiten van Lynn? Wil je weten op welke wijze Lynn binnen jouw organisatie kan worden toegepast? Onze legal tech specialisten denken graag vrijblijvend met je mee.